Учителски синдикат гневен заради заплахи на две министерства

0

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е шокиран от разразилия се скандал по вина на служители от министерство на здравеопазването, с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище. Този подход на Министерство на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен и категорично неприемлив за Синдиката!

Това се казва в официално разпространена позиция до медиите в България от страна на Учителския синдикат към КТ „Подкрепа“, чито председател е д-р Юлиян  Петров.

 

Реакцията идва след информацията, че РЗИ ще глобяват директори до 1000 лв, ако в училищата, които ръководят има учители без маски.

Това бе заявено от представители на министерството на образованието и здравеопазването.Според здравните власти учителите също подлежат като физически лица на санкции в размер на 300 лева, при първо нарушение.

„Уважаеми Министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца! Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България, толкова добре планиран, организиран и подготвен за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева“.

С тези думи от Учителския синдикат „Образование“ се обръщат към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В писмото се акцентира също и на това, че в сферата на образованието работят „най-отговорните служители, които изпълняват стриткно всеки ден и час правилата за превенция от зарази“, като се припомня и това, че  „изрична заповед и досега министерство на здравеопазването за правила, не е издавало. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъма по който експертите на РЗИ, ще идват и ще проверяват, с цел административни актове.“

От синдиката категорично заявяват, че няма да допуснат  „подобно несправедливо отношение от административни служители на МЗ“, като настояват  министър Ангелов „да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието, без да създават институционален дисонанс“.

Чрез откритото писмо се отпровя призив към здравния министър да  „каже истината за образователната система, че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази.“

Настоява се също да се заяви категорично, че не се планира затваряне на училища, че няма да  се обявява ново извънредно положение и „българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители.“

От Синдикат „Образование“ призовават  българските родители да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти, като „без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници“.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал