Начало България Удължават извънредната обстановка до ноември?

Удължават извънредната обстановка до ноември?

0
529
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с още два месеца, или до края на ноември месец.
 Това съобщава NOVA TV.
По думите му, мерките за борбата с COVID-19 обаче нямало да се затягат.

По-рано Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, е посочил той.

За две седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите“, е казал още  той, като е прогнозирал също, че от идната седмица „Ще завалят случаите на COVID в училищата“.

Изявлението на Кунчев идва само часове, след като от РЗИ обявиха крути мерки за директорите на училища, където не се спазват предписанията за маски.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com