Удивителни камъни в Румъния, които растат и се размножават

0
Удивителни камъни в Румъния, които растат и се размножават

Далече в централната и в южната част на Румъния могат да бъдат намерени удивителни камъни, които след дъжд растат и се размножават. Местните жители ги наричат трованти. Те имат заоблена форма.

Основният им компонент е пясъчникът. Отвътре изглеждат като дърво с възрастови пръстени, центрирани около малка твърда сърцевина. Геолозите са убедени, че те са резултат от дългите процеси на циментиране на пясък, които се случват в продължение на милиони години в земните недра. И благодарение на силна сеизмична дейност тези образувания се оказват на повърхността.

Размерът им се увеличава поради високото съдържание на различни минерални соли под повърхността им. Когато камъните се намокрят, съединенията започват да се разширяват и да оказват натиск върху пясъка, което ги уголемява.

След като повърхността на камъка се намокри върху нея се появява лека подутина. С течение на времето тя расте и когато теглото на новия камък стане достатъчно голямо, той се отделя от камъка-майка. Структурата на новопоявилите се трованти също има ядро, което е основната загадка за учените.

Процесът на възпроизвеждане на „живите” камъни напомня вегетативно размножаване чрез пъпкуване, поради което някои експерти сериозно са се замислили над въпроса дали тровантите не са неизвестна неорганична форма на живот.

Удивителни камъни в Румъния, които растат и се размножават

Още преди повече от сто години местните хора са били наясно с необичайните им свойства, но това не им пречело да ги използват като строителни материали. Трованти често могат да се срещнат и на румънските гробища, поставени като надгробни плочи поради необичайния им вид.

Имат обаче още една уникална способност. Подобно на прочутите „скитащи“ камъни от Калифорнийския резерват в Долината на Смъртта, те понякога се преместват от място на място.

Тровантите в Румъния привличат туристи от цял свят. Дори се правят сувенири и декорации от малки трованти и затова всеки, който желае има възможност да вземе частица от това каменно чудо за спомен. Много собственици на тези сувенирни твърдят, че когато се намокрят, камъните започват да растат, а понякога произволно се движат из дома им, което създава доста зловещо впечатление.

Най-голямото местообитание от растящи камъни се среща в румънския окръг Вълча. На неговата територия има трованти с различни форми, размери и цветове. Поради големия интерес на туристите през 2006 г. властите в село Костешти създали единствения открит музей в Румъния. Неговата площ е 1,1 хектара. Експозицията е събрала най-необичайни по вид растящи камъни от различни места.