Удостоиха Цветана Манева с Почетния знак на президента

0

Голямата българска актриса Цветана Манева беше удостоена днес с Почетния знак на президента.

Отличието се връчва по повод 80-ата й годишнина за нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

„С течение на годините публиката успя да опознае Цветана Манева не само като актьор, но и като човек, каза президентът Радев по време на церемонията. „Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива, което може да се обобщи съвсем кратко – Цветана Манева – стандарт и класа“, коментира държавният глава.

По думите му, едва ли някой ще оспори, че Цветана Манева е сред най-ярките и запомнящи се актриси на България. Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи, посочи държавният глава.

Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г. в Пловдив. Завършва актьорско майсторство през 1966 г. във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. Моис Бениеш. Работила е с най-изявените български режисьори: Любен Гройс, Леон Даниел, Вили Цанков, Младен Киселов, Крикор Азарян, Бинка Желязкова, Рангел Вълчанов, Георги Дюлгеров, Галин Стоев, Иван Черкелов и други.

Цветана Манева има над 100 роли в театъра, киното и телевизията. Носител е на множество награди, между които: „Награда за женска роля“ за ролята на Катето от филма Трудна любов (Варна, 1974); „Награда за женска роля на САБ“ за ролята на Нора в пиесата Нора; Наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за поддържаща женска роля“: за ролята на (Клитемнестра) в „Електра“, Театър „София“; Награда „Икар“ на САБ за цялостен принос към преподавателска дейност (2017); Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”.

Удостоена е със званията „Заслужил артист“ и „Народен артист“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук