Украинските бежанци масово напускат страната

0

Голяма част от украинските бежанци у нас напускат страната, показват данните на Агенцията на Бежанците.

От пристигналите близо 280 000 граждани на Украйна, повече от 180 хиляди вече са си тръгнали. Само за изминалото денонощие страната ни са напуснали близо 3000 бежанци.

„Процесът не е само от България да излизат украински граждани. Същият процес се наблюдава и от Полша, от Румъния и от Молдова. Като част от украинските граждани действително правят опити да стигнат до Украйна, до части от Украйна, в които обстановката е спокойна и животът им не е застрашен. Други групи продължават към Италия, Испания, имаме информация, че и към Турция, а също и към страните от централна Европа“, каза Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците.

Очаква се в последните дни на месеца да стане ясно колко са бежанците, които ще бъдат преместени в държавните бази и колко хотелиери желаят да се включат в новата програма с помощ от 15 лева. Тази сума е почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, собствениците са заявили, че ще продължат да участват в програмата. У нас в хотели са настанени около 60 хиляди украински граждани. Освен това, активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук