Уличиха фирма за бързи кредити, че подвежда клиентите

2
1751
Заплатите в Русенско

Комисията установила, че фирмата, чието име не се съобщава, подвежда своите клиенти, просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, да подписват допълнително споразумение в ущърб на икономическите им интереси и в противоречие на Закона за потребителския кредит.

Фирмата е привличала клиенти със специална оферта за безлихвен заем за период от един месец, след изтичането на който потребителят дължи единствено главницата по кредита. Ако клиентът не успее да върне сумата в срок, търговецът го е подтиквал да сключи допълнително споразумение, чиито общи условия предвиждат при забавяне на дължимите суми по кредит потребителят да заплати лихви и такси в по-висок размер от предвидените в Закона за потребителския кредит (ЗПК). Според ЗПК, при просрочие кредиторът има право на обезщетение за забава в размер само на законната лихва върху неплатената в срок сума.

Експертите на КЗП съветват потребителите преди да подпишат споразумение към вече сключен договор внимателно да изчислят дали при новите условия действително биха заплатили по-малко в сравнение с това, което дължат според действащия контракт или ЗПК.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ами фирмата се знае глоба и отнемане на лиценза. А след това пандото те Българите са толкова бедни заради такива фирми.

  2. Ами фирмата се знае глоба и отнемане на лиценза. А след това пандото те Българите са толкова бедни заради такива фирми.Прокуратурата да действа ко чака.