Умъртвяването с газ и пяна – според европейското законодателство

0
963
Свинекомплекса в Бръшлен

Умъртвяването с газ и пяна е метод за евтаназиране на животни според европейското законодателство. Това каза по Нова ТВ началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева по повод разпространените в социалните мрежи снимки, които повишиха градуса на обществено напрежение доколко хуманно се унищожават животните в свинекомплекса в с. Николово.

„Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Пияната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, добави тя.

По думите инсинераторите биха забавили безвредното унищожаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра.

„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, каза още д-р Митева. По думите й, месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине

африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо. Тя допълни, че основният фактор в разпространението е човешкият фактор. Ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването, каза д-р Митева.