Умъртвяват 17 000 прасета в свинекомплекса в Николово

0
1229
17 000 прасета в свинекомплекса в Николово

17 000 прасета в свинекомплекса в Николово, където бе открито огнище на африканската чума, ще бъдат умъртвени съгласно Наредба № 102 от 21.08.2006 г. за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Това съобщиха от областната епизоотична комисия в Русе.

Умъртвените животни ще бъдат загробени на място. Домашните прасета, отглеждани от стопаните в населеното място вече са заклани. Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. Областната дирекция по безопасност на храните ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места. Ще се вземат и проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

В 10-километровата надзорна зона се намира още една индустриална ферма – в село Юделник, както и обекти – тип „лично стопанство“, допълват от областната дирекция на БАБХ.