УМБАЛ „Канев“ се сдоби със съвременна апаратура за разбиване на камъни в бъбреците

0

УМБАЛ „Канев“ се сдоби със съвременна апаратура за лечение на бъбречно-каменна  болест, съобщиха от лечебното заведение. Това е холмиум лазер, чрез който пациентът бива опериран без придружаващи разрези и без последващи шевове.

Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани.

Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. С помощта на новата технология пациентът бива опериран без придружаващи разрези и без последващи шевове. Разбиването на камъните с лазер към днешна дата дава най-добри резултати.

За здравноосигурените пациенти процедурите с холмиум лазера се заплащат от Здравната каса, като пациентът доплаща единствено такса за консуматив, който не се поема от НЗОК.

Целият екип на отделение „Урология“ към УМАЛ „Канев“ е преминал обучение за работа с апарата.

Освен за лечение на бъбречно-каменна  болест, с холмиум лазерa могат да бъдат  третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки козметични операции по  медицински препоръки.