Умряла риба в езерото „Липник“, отговорни няма

0

Множество умряла риба се появи в езерото „Липник“ в русенското село Николово. Оказа се че институциите не знаят кой точно носи отговорност в случая и никой не контролира язовира.

В последните дни местните забелязват умрелите риби, котките им започват гои носят.

На 1 април клуб по спортен риболов са направили зарибяване с 1 тон каракуда. Отричат зарибителния материал да е бил заразен. Според председателя на клуба Цветомир Петров е нормално при зарибяване с 5000 бройки да има около 2% брак.

„Тези риби, които са умрели, са не повече от 50 до 100 риби, а ние сме пуснали 5000 бройки. Някои от рибите е възможно наистина да имат нужда от повече време, от климатизация, да се възстановят от превозването и от самото боравене с тях“, заяви той.

След множество сигнали от различни институции, е направена проверка на място от отдел Рибарство и контрол в Русе, но без да взимат проби от водата и без да я изследват, обходен е само теренът. Според началника на отдела Михаил Михайлов те нямат правомощие да взимат проби, а контролират само риболова.

От РИОСВ в Русе обясниха, че те също нямат отношение и не могат да вземат проби, тъй като не става дума за промишлено замърсяване.  В същото време в  езерото се наблюдава много пяна. Проверяващите и това не можаха да обяснят.

„Вижда се запенване, от къде е тая пяна, не мога да кажа. Сега няма високи температури и липса на кислород. О препарати ли е, от отрови ли е, от пръскане ли е.. водосборния район там е такъв, че няма такива ниви и да е пръскано, то още е много рано“, каза Михайлов.

Според него най-вероятно е имало забавяне при зарибяването на 1 април, рибите са били по-едри и са получили наранявания, въпреки че това е най-издръжливата риба.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили