Умствено увреждане или бедност – основните причини за изоставяне на деца

0

Това предвижда националната стратегия за извеждане на деца от специализираните институции, която бе представена на кръгла маса на тема „Политически и обществени гаранции за устойчиво развитие на процеса на деинституционализация на регионално ниво“. В зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей бяха директорите на домовете за медико-социални грижи в Русе и Плевен, както и чуждестранни партньори, помагащи в процеса за преструктурирането на осем пилотни дома за медикосоциални грижи за деца от 0 до 5 г. в цялата страна.

В Русе вече е факт първият закрит дом – „Райна Гатева”, беше подчертано по време на дискусията. До края на юли същото трябва се случи с дом „Майка и дете”. Веднага след това за бебетата ще се предоставя услуга в център.

Основната причина за изоставянето на децата, особено още в Родилен дом, е или умствено увреждане, или бедност, която не позволява на родителите да полагат грижи. Към момента в региона има 29 деца и младежи с умствена изостаналост, които са настанени в различни институции. 7 деца с увреждания пък са останали в дом „Майка и дете“. От „Социално подпомагане“ отчитат, че през последната година има засилен интерес към приемната грижа, без която не може да се изведат децата от домовете. Към момента в Русенско има 36 приемни семейства, в които са настанени 37 момичета и момчета. Децата, които трябва да се настанят в семейства, са 76.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук