Уникален пърформанс събира 200 музиканти за Деня на Европа

0
645
Уникален пърформанс

Уникален пърформанс под надслов „Европа – това сме ние“ ще събере в Русе над 200 музиканти за Деня на Европа.

Шоуто ще се състои на 9 май 2019 година от 18 часа на пл. „Свобода“. Музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори, ще представят заедно три емблематични произведения – „Дунавското хоро“ на Дико Илиев, „На хубавия син Дунав“ от Йохан  Щраус – син и „Одата на радостта“ от Лудвиг ван Бетовен. В музикалната програма ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър към Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, хор „Дунавски вълни“, хор „Св. Георги“,  Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство, както и рок музиканти. Те ще свирят под палката на Владимир Бошнаков, а оркестрацията е дело на Свилен Димитров.

Творческият продукт беше създаден  в рамките на проект „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“ на Община Русе, който се реализира по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на Националното сдружение на общините в Република България.

На 10 май от 17 часа и на 11 май от 11 часа, на площад “Свобода“ пък ще бъде „построено“ Градче на знанието по проект на 19 общински детски градини. Проектът се нарича „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“ и е финансиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ по програма „Знание и растеж“ с подкрепата на фондация „Еконт“. Науката ще бъде представена през детските очи с научни центрове, лаборатории и арт-ателиета.