Уникално: галактика се приближава към нас, вместо да се отдалечава

0
215

Нови снимки, направени от космическия телескоп „Хъбъл“, показват, че галактиката „Месиер 90“, намираща се на 60 милиона светлинни години, се приближава към нас.

Почти всички други галактики, които можем да наблюдаваме, се отдалечават от нас с разширяването на Вселената. Виждаме тяхната светлина да се простира към червения край на видимия светлинен спектър (наричан червено изместване).

„Месиер 90“ обаче е една от много малкото галактики, движещи се към Млечния път, според изявление на учените, работещи с „Хъбъл“. Те могат да разберат, че галактиката се приближава към нас, чрез светлината, идваща от нея.

При видимия светлинен спектър по-късите дължини на вълната се появяват в синьо. Тъй като светлината е компресирана от нашата гледна точка, „Месиер 90“ показва феномен, наречен „синя стрелка“, който показва на учените, че галактиката се приближава към нас.

Астрономите твърдят, че синьото отместване на „Месиер 90“ вероятно се дължи на невероятната маса на клъстера, в който се намира, която ускорява галактиките в групата до високи скорости и ги изпраща на странни орбити. Странните пътища на галактиките едновременно ги приближават и отдалечават от нас с течение на времето.