Уникално пано се руши във Велико Търново

0
43
Уникално пано

Уникално пано, прилепено към сграда в старата част на Велико Търново, се руши от години, сигнализираха зрители на ТВН. На него е изобразена сцена от заговора за неосъщественото въстание на Велчо Атанасов-Джамджията. Паното не е ремонтирано от създаването си през 1974 г., а днес заплашва да се срути върху туристите, дошли да се насладят на забележителностите в града.

За спасяването на величествения паметник на културата във Велико Търново има осигурени средства по проект. Големият проблем обаче е, че собствениците на сградата, до която е залепено паното, трябва да дадат разрешение, за да се разпробият стените, през които паното да се захване. От Общината спешно издирват и собствениците на съседния парцел, който бил продаден преди години, защото за ремонта ще се наложи да се навлезе в частния имот.

Авторът на паното е прочутият творец и преподавател във ВТУ Никола Гелов. Създадено е през далечната 1974г., а преди това на негово място е имало реклама на държавната лотария. Паното е правено по тогавашната Програма за монументална и трайна художествена украса от Изпълкома на Окръжния народен съвет. Целта е била да се укрепят калканите и да се промени облика на старата столица.