Управляващите предлагат 0% ДДС за хляба и по-нисък данък за плодове и зеленчуци

0
Снимка: Unsplash

Управляващите обмислят намаляване на ДДС ставката за хляба, за плодовете и зеленчуците, както и за тока. Предложението е ставката върху хляба да е нулева, а за останалите стоки – вероятно 9%. Финансовият министър Асен Василев обаче е против диференцирания размер на данъка за различни стоки.

По принцип съм срещу диференцирането на ДДС по две причини. Едната е, че заради споровете „едни стоки срещу други стоки“ винаги влизаме в разговор, а другата е, видяхме при ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител“, заяви той.

Идеята бе „подхвърлена“ от депутата от ПП Настимир Ананиев пред Нова телевизия. След това обаче народният представител от ИТН Пламен Абровски заяви, че това всъщност било негово предложение.

„Не е хубаво първо да отхвърляш предложенията на коалиционния си партньор, а после да ги представяш като свои! Нека не забравяме, че освен законодателните предложения за ДДС, аз организирах цяло изслушване на Министерство на финансите в Комисията по земеделие по темата, където бяха представени всички анализи и цифри“, написа той във фейсбук.