Урок по родолюбие в СУ „Възраждане“

0
Урок по родолюбие

„Възрожденските европейски измерения на свободата в Русе“ бе темата на ежегодния „Урок по родолюбие“, който се проведе в СУ „Възраждане“.

Урокът се проведе със съдействието на Клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“ – Русе към НЧ „Христо Ботев – 1908“. Изследователят на живота и делото на Васил Левски – Стоян Комитски представи по увлекателен и достъпен за учениците от третите класове начин най-новите си разкрития по въпроса за „Русенските пътеки на Апостола“, които са и част от второто преработено издание на книгата му  „Васил Левски и Русе“. Той представи накратко и хронологията на идеята за построяване на паметник на Левски в Русе.

Специално за „Урока по родолюбие“ беше представено и пилотното списание на Клуб „Традиционеръ“ със заглавие „Русенските пътеки на Левски“ от поредицата „Аз съм българче“. То включва част от изследванията на Стоян Комитски за връзката на Левски с Русе и следите му из други населени места в Североизтока като: Разград, Варна, Добрич, Силистра, Тулча и др.