US сенатори: Корупцията застрашава отношенията ни с България

0
Снимка: Unsplash

Ширещата се в България корупция застрашава двустранните отношения със САЩ. Това е записано в изявление на председателя на комисията по външни работи в Щатския сенат Боб Менендез. То е подписано и от сенатора Джим Риш, член на комисията.

Връзките между двете страни се засилват, но те могат да бъдат най-силни, само когато споделят общи ценности, на какъвто принцип е изграден съюзът в НАТО, казват сенаторите.

„Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България“, посочва се в изявлението.

Сенаторите припомнят, че България е на последно място сред страните в ЕС в класацията на „Прозрачност без граници“ – „Индекс за въприятие на корупцията“ през 2019 г., както и в тази за медийна свобода на „Репортери без граници“.

„В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани. С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно правителството да защити тези ценности“, посочва се в изявлението.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили