Условията за корабоплаване стават все по-лоши

0
1651

pavlin_conev80Това каза директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Павлин Цонев. По думите му, въпреки падналите през последните дни валежи тенденцията ще се запази, тъй като не се очакват нови води от главните дунавски притоци – Тиса, Сава и Драва.
Специалисти от агенцията са измерили изключително малко преминаваща вода – 2 800 куб. метри за секунда, през сечението на реката при Русе. Толкова ниски водни стоежи не са измервани от 2003 г, каза Цонев.
Подобно е положението в германския и унгарския участък на река Дунав. В българския участък най-зле е корабоплавателният път в района Батин – Белене. Там се очаква румънска инициатива за подобряване на фарватера, тъй като румънците са най-големия превозвач по реката – 21 млн. тона на година. Павлин Цонев увери, че през тези месеци АППД прави всичко възможно за поддържане на фарватера. Възстановяват се непрекъснато навигационните знаци, но за тази дейност има едва един кораб. Агенцията трябва да има поне още два такива плавателни съда, смята директорът. Той добави, че има нужда и от собствено средство за драгиране, за да се подготвя корабоплавателния път при ниско водно ниво.