Установиха африканска чума в с. Тутраканци, евтаназират всички прасета в селото

0

Първи случай на африканска чума по прасетата у нас е установен в провадийското село Тутраканци, съобщиха от Агенцията по безопасност по храните.
Болните животни са собственост на председателя на местната кооперация. За предотвратяване на разпространението на заболяването тази вечер всички прасета в селото ще бъдат евтаназирани и загробени. Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев
Проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Създава се 10-километрова зона, в която всички прасета се поставят под мониторинг и състоянието им ще се следи постоянно. В тази 10-километрова зона влиза и самият град Провадия. Полиция проверява всички влизащи и излизащи от селото автомобили.
В цялата Варненска област се забранява транспортирането на прасета с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане, или тези, които минават транзит. Всички собственици на умъртвени животни ще получат обезщетение.
„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас”, коментира директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал