UV-машина почиства и стерилизира книгите в русенската библиотека

0

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе купи UV-машина за стерилизиране и почистване на книги, съобщиха от културния институт.

Машината, която вече е в експлоатация, отстранява прах, паразити, бактерии и вируси. Тя отговаря на световните изисквания за опазване на културни ценности. С нея се намалява драстично и времето за стерилизация на книгите, което досега е било в рамките на 72 часа.

„Това създаваше проблеми на специалистите и читателите, тъй като, от една страна, в заемните не влизаха веднага всички върнати книги, а от друга – обработката им изискваше ръчен труд и допълнително физическо натоварване на библиотекарите. С новата UV-машина за стерилизиране и почистване на книги могат да се дезинфекцират по шест книги за 30 секунди“, поясниха от библиотеката.

Машината е закупен по проекта „Технологични иновации за повишаване на пригодността за заетост на лица с трайни увреждания в условия на COVID-19“. Той се финансира по националната програма за заетост на хората с увреждания на Агенцията за хора с увреждания. Предстои и доставка на машина за дезинфекция и почистване на помещенията.