Увеличават се болните от грип в Русенско, броят им наближава епидемичната граница

0

Нараства броят на регистрираните заболели от грип и респираторни заболявания в Русенско, показват данните на Регионалната здравна инспекция.

Регистрираната заболяемост към момента е 207.01 на 10 000, което е значително повече от предходната седмица, когато е била 180 на 10 000 души и показва висока интензивност на епидемичния процес.

Нарастване на заболяемостта се отчита във възрастовите групи 0-4 г., 5-14 г. и

30-64 г., като най-висока е във възрастовата група 0-4 г. Във възрастовите групи 15-29 г.

и над 65 г. заболяемостта е приблизително на същото ниво спрямо предходната седмица.

Границата за обявяване на епидемия за Русенска област е 240 на 10 000 души, подчертават от РЗИ. От там допълват, че във връзка с достигнатите високи нива на заболяемост на 16.01.2023 г. е създадена организация за събиране на носогърлени смивове, взети от пациенти с грипоподобни оплаквания, чиито лични лекари са включени в сентинелната система за надзор на грип и ОРЗ. Събраните проби ще бъдат изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ, тъй като за обявяване на епидемична обстановка за грип е необходимо да са налице освен достигнатите епидемични стойности и положителни проби за грип, доказани в Националната референтна лаборатория.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук