Увеличават се заразените с ХИВ във Великотърновско

0
30
антиСПИН кампания

Седем пъти са се увеличили случаите на ХИВ във Великотърновско от началото на годината, съобщиха от кабинета за анонимно изследване в Регионалната здравна инспекция.
Всички нови случаи през тази година са на мъже от 20 до 40-годишна възраст. По информация от д-р Анастасия Анастасова, главен експерт в дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ, два от случаите са установени в кабинета за анонимно изследване. Останалите заразени с ХИВ са изследвани и доказани в други лаборатории на областта.
В кабинета за анонимно изследване от началото на годината са преминали 257 души. По време на кампании на теста са се подложили други 220 жители на региона. Изследвания са били направени и на 82-ма затворници.
“62% от новооткритите са от групата на мъже, които правят секс с мъже. Около 45% са с хетеросексуални контакти и останалите са венозни наркомани”, допълни д-р Анастасова.
2460 са доказаните случаи на ХИВ в България към момента. Над 193 са инфектираните през настоящата година. 88 на сто от тях са се заразили по сексуален път.