В Бургас отварят детските градини с призив да не се посещават

0
Снимка: Unsplash

От 5 април всички детски градини в Бургас ще отворят. Това решение е взел местният щаб във връзка с новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Въпреки това обаче от общината призовават всички родители, които могат да гледат децата си вкъщи, да не ги пускат на градина.

„Призивът на общинския щаб за борба с епидемията е тези родители, които имат възможност, да осигурят грижи за децата си в домашни условия, за да се ограничат контактите и струпванията на хора“, съобщиха от общината.

Освен това ще има и някои изключения от министерската заповед. В Бургас ще останат затворени пенсионерските клубове. В социалните центрове за хора с увреждания ще има само индивидуални терапии.

Положението в Бургас, който е сред най-засегнатите, остава тежко, става ясно от съобщението. Спешната помощ получава денонощно по 180-200 сигнала за пациенти с коронавирус.

„Призивът на медиците е хората да търсят Спешна помощ само при необходимост, за да не се натоварва излишно свободния ресурс от спешни екипи. Към настоящия момент все още има свободна леглова база в медицинските заведения, но при увеличаване броя на заболелите от коронавирус, РЗИ – Бургас има готовност до края на седмицата да издаде заповед за разкриването на допълнителен брой легла в болниците в областта“, пишат от общината.

От 1 април се отменя въведеният вечерен час за непълнолетни. Отпада и изискването за носене на маски на открито.