В Бяла отбелязват с изложба 220 години от рождението на майстор Колю Фичето

0
233

С изложба „220 години от рождението на майстор Колю Фичето“ Историческият музей в Бяла ще отбележи годишнината на знаменития строител, съобщи директорът на музея Иво Жейнов.

Официалното откриване на изложбата, която е единствената в страната, ще бъде утре, 15 юли. Централно място в експозицията е отделено на моста при гр. Бяла, построен преди  153 години. И до днес той буди интерес в туристите и гордост в българите за изключителното строително постижение. Мостът над р. Янтра е дълъг 276 м, широк е 9 м и има засводени 14 каменни звена. Той е обявен за национален паметник на културата.

На 15 табла е показано творчеството на Колю Фичето, неговата жизненост от Възраждането до днес. Показани са всички типове църковно, сградо и мостостроене, изпълнени от знаменития майстор в Бяла, Дряново, В. Търново, Свищов, Ловеч и др.

Изложбата „220 години от рождението на майстор Колю Фичето” е разположена в сградата на експозиция „Освободителна война“ – Бяла. Тя ще бъде достъпна ежедневно през юли – август за разглеждане при спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания на МЗ.