В Гюргево ще изграждат инсинератор, питат за мнението на русенци

0

Предвижда се изграждане на инсинератор за медицински отпадъци в румънския град Гюргево.

В тази връзка от Министерство на околната среда, водите и горите на Румъния с изискали становище от българските си колеги. На свой ред от МОСВ са изискали от кмета на Русе Пенчо Милков становище относно проекта. Зададеният срок от министъра за това е 25 август.

В писмо до министерството градоначалникът заявява, че всички заинтересовани русенци ще могат да изразят своето становище относно изпълнението на проекта.

Компетентен орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст е министърът на околната среда и водите, подчертава Пенчо Милков, според когото от решаващо значение дали да бъде реализиран проектът е стриктният контрол по проведената процедура от министерствата на околната среда и водите на България и Румъния.

„Проявявам загриженост относно възможните въздействия върху околната среда и здравето на хората, и в случай, че се пристъпи към реализация на проекта, е необходимо своевременно да се приложи нормативната уредба на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст“, заявява кметът на Русе.

Подробности по проекта можете да видите ТУК

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук