В Кърджали внасят работници от Украйна

0
Pixabay

Предприятие в Кърджали ще „внесе“ 80 работници от Украйна заради недостиг на квалифицирани специалисти. В същото време ресторантьорският бранш в града е заплашен от липса на персонал, но поради друга причина – останалите без работа хора са заминали за чужбина и след отварянето на заведенията може да се окаже, че няма кой да работи в тях.

До момента в Кърджали са пристигнали 10 работници от Украйна. Те са назначени в предприятие за производство на хидравлични цилиндри. Очакват се още 70 души. Компанията има филиали в няколко населени места в района и навсякъде има дефицит на квалифициран персонал. Наскоро е открит нов производствен цех и това вероятно е причината да започне внос на работници

„Глобализацията, за която говорим от години, е това. Много наши квалифицирани работници работят в Германия, във Франция, в Италия, в Англия. Излизат чрез агенции по трудов договор и работят. Защо да не дойдат и при нас, след като ни липсва квалифицирана работна ръка и има глад за такива специалисти? Да затваряме предприятието ли?“, коментира пред БНР Иванка Караколева, която е регионален председател на КНСБ.

В същото време заведенията са заплашени да останат без персонал. Те са затворени вече трети месец и се очаква да отворят на 1 март. Междувременно обаче много от останалите без работа хора са заминали за чужбина.

„Има хора, които си хранят семействата, разчитат изцяло на такива доходи, от този бранш. Нормално е да търсиш други алтернативи. Търсим хора в момента. Тези, които заминаха, ще трябва да ги заменя с други. Трябва да обучаваме тепърва хора, които никога не са се занимавали с тази сфера. Имам колеги, които наемат готвачи от Турция, няма готвачи. Може би това ще бъде следващата ни крачка. Иначе трябва да затворим, а пък сме теглили кредити“, казва собственикът на пицария Данаил Дялков.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили