В Китай направиха най-мощния суперкомпютър в света

0

Машината оглави миналата седмица рейтинга „Топ 500“ с производителността си от 33,86 петафлопа. С други думи, тя е в състояние да извършва 33,86 трилиона операции в секунда. Това е два пъти повече от досегашния лидер в класацията американската машина „Титан“, която прави „само“ 17,59 трилиона изчисления в секунда.

Суперкомпютърът е направен в Националния университет за отбранителна технология (НУОТ) с помощта на китайската компания за високи технологии „Инспър“. Изработен е на основата на 12-ядрени процесори Intel Xeon Phi E5-2692 и съпроцесори Xeon Phi 31S1P, работещи с честота 2,2 гигахерца. Сумарното количество на ядрата е 3,12 милиона броя. Обемът на паметта му е 1024 терабайта. Тя е 12 500 повече от тази на обикновен персонален компютър.Стойността му е 390 милиона долара.

„Тянхъ 2“ работи с операционната система Kylin Linux. Новият суперкомпютър ще заработи две години предсрочно от първоначално предвиденото. Очаква се той да бъде инсталиран до края на тази година в Националния център за суперкомпютри в Гуанчжоу.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук