В началото на новия парламентарен сезон: Надпревара за внасяне на законопроекти за отпадане на съкратеното съдебно следствие

0
Съкратеното съдебно следствие

В началото на новия парламентарен сезон, няколко месеца след като колегите и близките на брутално изнасилената и след това зверски убита журналистка от ТВН Виктория Маринова призоваха за промяна на Наказателния кодекс в частта му за съкратеното съдебно следствие се наблюдава истинска надпревара за внасяне на законопроекти третиращи тази тема.

В момента законът гласи, че всяко лице, предадено на съд с внесен обвинителен акт, ако прецени, може да признае всички факти, описани в обвинителния акт. При това положение присъдата му се намалява с една трета, а държавното обвинение прекратява търсенето на още доказателства. Идеята на близките и колегите на Виктория, „облечена“ в правна форма от адвокат Андрей Желязков беше към съкратено съдебно следствие да се преминава със съгласието на прокуратурата и обществения обвинител, ако има конституиран такъв. Още повече, че според сега действащите текстове обвиняемият приема фактите по обвинителния акт, а не вината за извършеното престъпление

В деловодството на Народното събрание вече са депозирани два, вносители са ВМРО и БСП. Дали активността е поредната форма на популизъм, провокирана от предстоящите местни избори, или депутатите наистина са проумели необходимостта от тези промени, предстои да видим.

ПГ на „Обединени патриоти“ внесе доста по-разширен законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Освен премахване на съкратеното производство „воеводите“ настояват и за химическа кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения, както и да се разшири институтът за неизбежната самоотбрана.

От БСП предлагат съкратеното съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. На практика предлаганият сега текст е напълно идентичен с този, който просъществува за няколко месеца през 2009-2010 г. и бе отменен, но без хипотезата „когато деецът е бил в пияно състояние“.

Същевременно обаче БСП предлага да се запази възможността за провеждане на съкратен процес, когато подсъдимият и адвокатът му, гражданският ищец, частният обвинител и техните повереници да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

„Нека това е един от първите закони, които гледаме, призова Корнелия Нинова депутатите от останалите формации“. Тя иска спешно да се приеме законът, за да не се размине убиецът от Сотиря и новите промени да важат и за него.

Прокуратурата излезе с предложение съкратеното производство да се прилага само след съгласуване с прокурора, което и най-вероятно ще бъде припознато от управляващите..

Наблюдаваме тенденцията депутатите да искат да променят НК след всяка по-голяма трагедия – било катастрофа, убийство на пешеходна пътека или отнемане на живот. За последните 6 години са правени 19 промени в НК. И есенната сесия на парламента се очертава да премине под знака на популисткото законодателство, което ще носи дивиденти на партиите преди местните избори.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал