В Разград протестират срещу увеличението на такса смет

0
Снимка: Razgradnews

Кметове и жители на четири разградски села се събраха пред общинската администрация, за да протестират срещу предложение за увеличаване на такса смет. Според недоволните това ще е непосилно за жителите на селата и то – в условията на криза.

„Хората в нашите населени места живеят в страшен недоимък, живеят на минималната работна заплата, имат кредити, едва оцеляват….това не е нормално, наистина не е нормално, трябва да се оптимизират разходите, не да се чудим как да вдигнем данъците“, заяви кметът на с. Топчии Мирена Симова.

Друг протестиращ заяви, че е безработен в момента и не вижда никаква причина за увеличението.

От общината обясниха, че искат увеличение заради недостиг на средства за обезпечаване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, тъй като и събираемостта на таксата в селата е много ниска – около 30% на годишна база.

„Ако не се увеличи таксата и не се увеличи приходът, който трябва да бъде за тази дейност, за чистотата, голяма е вероятността в средата на лятото ние да останем без необходимия финансов ресурс, което означава затлачване, замърсяване“, каза кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Решението ще бъде гласувано от общинския съвет. Недоволните се зарекоха да протестират, ако то бъде одобрено.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал