В Румъния: Само с маски FFP2

0

Във всички открити и закрити обществени пространства в Румъния ще може да се носят само хирургически маски или маски от типа FFP2.

Това реши Националният комитет за извънредни ситуации на северната ни съседка, приемайки  днес нови ограничителни мерки в опит да овладее настъпващата пета вълна на пандемията от COVID-19.

Масово разпространените текстилни маски няма да бъдат позволени. Изключение от изискването се допуска за деца под 5 години, лицата, които работят сами в офис, телевизионните водещи и техните гости, представителите на вероизповеданията по време на службите, лицата, които извършват интензивна физическа дейност и други.

Предвиждат се също нови ограничения за дейността на ресторантите, за представленията и спортните мероприятия, в зависимост от заболеваемостта в съответното населено място. Магазините и ресторантите ще бъдат отворени до 22.00 часа.

При заболеваемост под 1 на 1000 жители повечето дейности ще бъдат разрешени при запълване на до 50 процента от капацитета за ваксинираните лица, преболедувалите или тези, които представят отрицателен тест. При заболеваемост над 3 на 1000 жители капацитетът ще бъде намален до 30 процента.

Концертите и фестивалите на открито ще може да се провеждат с до 500 зрители, а в митинги може да участват до 100 души.