В Русе започват тържествата за 139-годишнината на военноморските сили

0
63
Националните чествания по случай 140-годишнината

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на Паметника на моряка в понеделник, 6 август, в Русе ще започнат националните чествания по случай 139-годишнината от създаването на Военноморските сили. По традиция, от 1956 г. насам, празникът се отбелязва през втория неделен ден на месеца, като началото на тържественото честване започва от град Русе, където е поставено началото на военния флот на Република България.

Специално за тържествата в Русе ще бъде командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който ще има срещи с областния управител Галин Григоров и кмета на града Пламен Стоилов.

В 16 ч. в присъствието на контраадмирал Петев кметът Стоилов ще отличи военнослужещи от българския военноморски флот.

В 18,30 часа пред Доходното здание ще има концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, а в 19 ч. от там ще потегли празнично шествие до Паметника на моряка. В 19,30 ч. се предвижда да започне церемонията по полагане на венци пред Паметника на моряка, след което, предвождана от духовия оркестър колоната ще се завърне отново в центъра на града.

В 20,30 часа на пл. „Свобода” ще започне военен ритуал за отбелязване на 139-та годишнина от създаването на ВМС, след което ще бъде присъстващите ще имат възможност да се насладят на спектакъла „Вълни” на Представителния духов оркестър. Тържествата ще завършат с празнична заря.

Основите на военния флот на България се поставят в Русе, където за първи път през 1879 г. българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От Русе водят началото си и военноморското образование, военния флотски оркестър, хидрографските изследвания, кораборемонтната дейност и музейното морско дело на България.