В Стара Загора искат отрицателен тест преди ваксиниране

0
Снимка: БГНЕС

Старозагорската болница „Проф. Д-р Стоян Киркович“ въвежда изискване за отрицателен PCR или антигенен тест преди поставянето на ваксина срещу коронавирус. Подобно ограничение засега няма в нито едно друго лечебно заведение, нито пък е разписано в някакъв нормативен акт. В Стара Загора обаче са решили да го въведат с цел по-голяма сигурност.

Имунизациите в града ще се правят в специален кабинет всеки вторник. Лечебното заведение е обявило на сайта си телефони за записване, но към момента капацитетъ на кабинета е едва 30 души на ден. Досега за ваксина са се записали 74 души – медици и педагогически персонал. Ако и след поставянето на 30-те ваксини всеки вторник има още желаещи, те остават за следващата седмица.

Скача и броят, и процентът на заразените с коронавирус

„Желаещите да си поставят ваксина трябва да предоставят резултат от направен 48 часа преди ваксината антигенен тест или PCR тест, който е отрицателен, с подпис и печат от оторизирана лаборатория; да попълнят предварително формуляр за информирано съгласие и да предоставят телефонен номер и имейл адрес“, пише на сайт на болницата.

Хората могат да се изследват и на място като антигенният тест ще е безплатен.

„Правим го заради сигурността на хората, които ще бъдат васкинирани. По-социално от това няма как да подходим“, коментира пред „Сега“ шефът на болницата проф. Йовчо Йовчев.