В Турция избират президент и парламент

0

Турция днес гласува за президент и за членове на 600-местния парламент.  Основни съперници за поста държавен глава са настоящият президент  Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Освен двамата основни кандидати има и  трети претендент – Синан Оган. Четвъртият – Мухарем Индже се оттегли. Гласовете му в днешния вот обаче ще бъдат смятани за валидни, реши Висшата избирателна комисия.

Кандидатът за президент на трябва да получи повече от половината гласове, за да спечели на първия тур. Ако не успее, вторият ще е на 28 май. Победителят ще бъде президент за срок от пет години.

69-годишният Ердоган, който управлява от 20 години, заяви, че ще приеме резултатите от вота и ще се оттегли, ако загуби. Беше категоричен, че ще направи това, което изисква демокрацията, но и изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

Вотът се провежда на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, последиците от големите земетресения през февруари и присъствието в страната на над 3 милиона сирийски бежанци.

Последните проучвания сочат различни победители – Ердоган и Кълъчдароглу и малка разлика между тях и не дават отговор на ключовия въпрос: ще има ли нова ера в Турция?

В изборите на 600-местния Меджлис участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.

Основната надпревара е между Народния алианс, начело с Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган и Националния алианс, начело с Кемал Кълъчдароглу – опонентът на Ердоган, който го заплашва да го спре по пътя към трети президентски мандат.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук