Ваксината на „АстраЗенека“ няма да бъде изтегляна

0

Ваксината на „АстраЗенека“ няма да бъде изтегляна от употреба. Това съобщи шефът на лекарствената агенция Богдан Кирилов пред БНТ. Тя ще остане в употреба въпреки изключително слабия интерес към нея. Данните за последното денонощие сочат, че в София напеример са поставени 10 пъти повече ваксина „Пфайзер“ от „АстраЗенека“. На някои места в страната този препарат изобщо не е използван.

„За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво, ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага“, обясни Кирилов.

МЗ: Имунизираните с първа доза AstraZeneca без нежелани реакции, могат да получат втора „игла“

По думите му хората, които имат първа поставена доза от препарата, трябва да обмислят завършване на имунизацията с него. Това е препоръчително за хората, които не са имали странични реакции и не влизат в рисковите групи за образуване на тромбози.

Последното решение на българските здравни власти е „АстраЗенека“ да не се прилага на жени под 60-годишна възраст, при които има риск от тормбози.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили