Ваксинационните центрове връщат записани за имунизация (видео)

0

Пореден ден с нисък брой на ваксинираните. По градовете се поставят имунизации на хора по фазите, а тези които се записват в електронния портал биват връщани. На места няма достатъчно количества от РНК ваксините „Пфайзер“ и „Модерна“, а никой не иска „АстраЗенека“.

Някои са връщани дори по два пъти. Такъв е случаят с Анелия Добрева от Русе. Тя се е записала онлайн, но при втория опит да се имунизира й обясняват, че ваксинират само над 65 години и с придружаващи заболявания.

„Предната сряда идвах, пак. Защото нямам годините, нямам придружаващи заболявания, хронични и т.н.“, обяснява тя.

Според онлайн системата в друг от ваксинационните центрове в града не е имало свободни часове. А липсата на ваксина пречи на Анелия да започне работа.

„Дъщеря ми ще започва работа в Слънчев бряг, в хотелиерския бизнес и там изискват да бъде ваксинирана, а се получава един такъв парадокс, че няма възможност да бъде ваксинирана. Единиствения вариант миналата седмица беше „АстраЗенека“, но там е много голямо разстоянието между първа и втора ваксина“, разказва майка й Светла Петрова.

В Русе няма обявени зелени коридори. Хората се записват за ваксина седмици по-рано, но това не е никаква гаранция.

„Даже на вратата пише, че днес ваксинират с Пфайзер, което ме зарадва, но до тук. Не зная дали за събота ще ми се обадят да дойдем да се ваксинираме и дали ще бъде пак „Пфайзер“, казва Стела Григорова, която също е върната от лекарите.

От лечебното заведение в Русе обясниха, че в момента се ваксинират само хора от фазите. В Търново също се ваксинират хора от фазите и няма зелени коридори. Не е ясно обаче какво следва за хората с поставена първа доза от Оксфордската ваксина и не искат втора от същата.

„Без нормативен документ, без указания, нищо не можем да правим. Изчакваме да кажат какво ще става с пациентите, които имат първа доза на „АстраЗенека“, каза д-р Светлана Моминска от РЗИ-Търново.

Във Варна има РНК ваксини, но не достигат за всички лични лекари и декацета. Нулев е интересът към „АстраЗенека“ и вече седмици няма нито един пожелал да си сложи първа игла от нея.

„Вчера за първи път започнахме в нашата практика, а знаете, че това е групова практика от няколко лекари, за първи път започнахме да поставяме „Пфайзер“, казва общопрактикуващият лекар Атанас Стефанов.

Засега бъдещето на векторните ваксини, каквито са „АстраЗенека“ и „Янсен“ не изглежда розово. Европейската комисия няма да поднови договорите за доставките им догодина. Междувременно има недостиг на РНК-ваксини.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили