Къде в страната останаха ваксини за „зелени коридори“

0
Снимка: БГНЕС

Масовата ваксинация чрез т.нар. „зелени коридори“ спря. Докога, не е ясно. На много места ваксините са на изчерпване. Тук-там има останали количества, но те ще стигнат само за няколко дни. Засега е ясно, че дози има във Варна и Стара Загора.

И днес десетки, до които не е стигнала информацията, направиха опити да се имунизират. Кога ще е следващата доставка и дали ще стигне за всички желаещи не се знае.

Още сутринта, от две големи столични болници ВМА и „Св Анна“ обявиха, че спират ваксинирането в зелените коридори, заради изчерпване на имунизациите.

„Наложи се да спрем, просто защото се изчерпа цялото количество от наличната ваксина „АстраЗенека“. Ще започнем работа веднага, след като получим нови количества“, обясни говорителят на „Св. Анна“ Антон Луков.

Подобна е ситуацията и в повечето градове в страната. В Русе желаещите за ваксиниране са много, но не е ясно кога ще има ваксини. Зелен коридор е обявен само за утре за болницата в Бяла.

„Общо взето през 5 минути звънят и на двата телефона. Постоянно се обаждат граждани, от всякаква възрастова група, и млади и възрастни. Просто им казваме да се обадят след няколко дни и ако имаме възможност, да заповядат. Това е лошото, че не можем да им кажем точно и те малко се вълнуват“, обясни управителят Медицински център 1 д-р Стоян Стоянов.

Днес и утре в Русе продължава реимунизацията на попадащите във втора и трета фаза на ваксинационния план. Сред тях са учителите.

„Сега слушах по телевизията преди да тръгна, че доста хора желаят, но няма ваксини, така че аз съм късметлийка“, разказа Даниела Цанова, на която й бе поставена втора доза от ваксината на „Пфайзер“.

Във Варна все още има налични ваксини, но според здравните власти при тези темпове ще стигнат за още 2 дни. За сега няма върнати пациенти.

„Все още имаме ваксини, но е доста ограничено. Смятам, че до петък при коригиране на бройката  ще можем да работим в същия вид и обем. Но през почивните дни може да имаме затруднения“, заяви директорката на местното РЗИ Дочка Михайлова.

Очаква се в понеделник в града да пристигнат и дози от ваксината на „Модерна“. Междувременно са в едно от ДКЦ-тата в града за деонощие са минали над 170 човека. Графикът за следващите дни е зает и записват за понеделник.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили