Ваксинирането срещу COVID-19 няма да е ефективно при хора с имунодефицит

0

Ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде неефективно при хора с имунодефицит, каза д-р Анатолий Алтщайн, лекар по вирусология. Той обясни, че това е свързано с трудността при производството на антитела.

“Хората се различават по способността си да произвеждат антитела, но е доста трудно да се разграничат ясно по групи. Това не зависи от здравословното състояние, а от характеристиките на организма, за които никой не знае”, добави Алтшайн.

Тезата му е публикувана в БГНЕС.

В същото време лекарят изрази съмнения относно твърденията, че антителата се произвеждат слабо при възрастни хора, хора в стрес, приемащи противовъзпалителни лекарства и злоупотребяващи с алкохол.

За проблемите с производството на антитела говори и директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург. Той призова хората да се въздържат от алкохол по време на периода на ваксинация, тъй като алкохолът влияе отрицателно върху ефективността на ваксината, а също така отбеляза, че имунната система при по-възрастните хора реагира по-малко активно на ваксината.

За да се поддържа имунитет през есенно-зимния период, е важно да започнете да приемате витамин D в превантивни дози, препоръчва вирусологът.

Според RT, цитирайки специалист, някои учени са стигнали до заключението, че този витамин може да увеличи устойчивостта на организма към COVID-19, включително.

Сред важните превантивни мерки вирусологът посочи правилното хранене, избягване на алкохол и добър сън. Също така е важно да не забравяме за спазването на противоепидемични мерки.

Д-р Алтщайн уточнява, че в случая става дума за социално дистанциране, носене на маски, хигиена на ръцете. Ако е възможно, трябва да преминете към отдалечен режим на работа и да наблюдавате максималната самоизолация.

Но разходките и упражненията на чист въздух не трябва да се избягват: те ще помогнат за укрепване на имунната система и ще избегнат всякакви сезонни инфекции.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал