Валери Симеонов: Българите да спрат да купуват лотарийни билети

0

„Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на закона за хазарта следващата седмица.“, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов след приемане на промените в Закона за хазарта на второ четене.

Днес депутатите гласуваха на второ  четене промени в Закона за хазарта, според които се забраняват частните лотарии. Лиценз за лотарии оттук нататък ще може да има само държавата. Изключения се допускат за томболи, бинго, кено или техните разновидности.

Очаква се законът да бъде обнародван в Държавен вестник още следващата седмица. Така ще започне изтеглянето на всички лотарийни билети от търговската мрежа, което трябва да се случи до края на 2020 година.

Държата не поема гаранция за изплащането на купените талони в срока между обнародването и изтеглянето.

Законът урежда и правилата по отношение прекратяването на лицензите на лицата, които към настоящия момент организират такива игри. Отпуснати са срокове, в които да преведат дейността си в съответствие със закона. Това позволява изплащането на спечелените до момента награди.

„Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза Симеонов.

Освен това се въвежда забрана продажбата на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийните игри, да се осъществява от търговски обекти, които са разположени близко до учебни заведения.

Продължава функционирането на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Приходите от дейността му ще се използват от Министерството на младежта и спорта, след съгласуване с министъра на финансите, за нуждите на физическото възпитание и спорта.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили