Валежите спират, задава се затопляне

0
В края на ноември

През новата седмица времето ще се подобри – валежите ще спрат, ще има и затопляне, показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

В понеделник все още на отделни места, главно в Стара планина и Рило-Родопския масив, ще има слаби превалявания. Ще бъде почти тихо. Сутринта на места по поречията и в низините ще има мъгла. Минималните температури ще се понижат с 2-3 градуса, а дневните ще се повишат с 2-3 градуса и най-високите ще бъдат 12° и 17°С.

През следващите дни вече ще е без валежи. Облачността бавно ще се разкъсва, към сряда-четвъртък ще намалява, на места до предимно слънчево. Във вторник вятърът ще е слаб до умерен от запад-северозапад, но в средата на седмицата ще бъде с южна компонента, предимно слаб, в много райони в нощните часове ще стихва и сутрин на места в равнинната част от страната ще се образува мъгла или ниска облачност. Най-ниски ще са минималните температури в сряда – между 1° и 6°, по Черноморието до около 10°, но през деня от югозапад ще се затопля и дневните температури ще доближават, към четвъртък-петък на места и ще надхвърлят 20°. През почивните дни от запад облачността ще се увеличи, на много места от северозапад на югоизток ще превали дъжд; има повишена вероятност по преминаващия студен атмосферен фронт да бъде със значителни количества валеж. Южният вятър бързо ще се смени със северозападен и ще се усили.