Валидират пощенски марки за Ивановските скални църкви, посещението в комплекса безплатно през целия ден

0

Тържествена церемония по валидиране на две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от Ивановските скални църкви ще се проведе утре.

Началото е в 13.00 часа в подножието на Ивановските скални църкви, обединени от манастира-лавра „Св. арх. Михаил“. Специално за събитието ще бъде открита изнесена пощенска станция, като в рамките на три часа всеки ще може да закупи марките, а след това те ще бъдат достъпни във всички централни пощенски клонове в 28-те областни града, както и във филателните магазини. Във връзка със събитието посещението на комплекса ще бъде безплатен.

Марките са с размер 25/35 мм. и цената им е съответно 0.65 лв. и 1.00 лв. Тиражът им е 5500 броя. Те представляват художествена интерпретация на фрески в манастира. Автор на художествените проекти е Станимир Желев, който е един от най-видните родни художници с чувство към детайла и афинитет към духовната тематика. Той е участвал в реализирането на множество проекти, а също така е сътворил не по-малко стенописи и иконостаси в църкви и параклиси из цялата страна. За пръв път Желев посещава Скалния манастирски комплекс край Иваново преди десетина години и тогава, силно впечатлен от видяното рисува две картини, запечатвайки спомена от преживяването на това много специално място за него.

Пощенско-филателното издание, което ще бъде самостоятелно реализирано към темата „Културно-историческо наследство“, включва и печат, специално създаден за събитието. Той ще може да бъде използван за срок от три работни дни от датата на валидирането в Пощенската станция в Иваново.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили