Вандали унищожиха кайсиева градина през Великденските празници

0
Вандали унищожиха кайсиева градина

Вандали унищожиха кайсиева градина в силистренското село Коларово. По думите на собственика Сали Реджеб, инцидентът станал по време на Великденските празници. Когато отишъл да провери дръвчетата в една от градините си, видял, че 132 дръвчета в нея са посечени. По думите му, унищожени са почти всички насаждения в градината. Според него, извършителят разбира от овощарство, тъй като е положил усилия, за да причини толкова големи щети. Понеже дръвчетата са по-дебели, започнал да ги реже от короната и след това е започнал да ги чупи с ръце и крака.

„Това са всичките дръвчета в градината – 132 бройки. Смятам да предприема собствено разследване – ако те не го открият, аз ще го открия рано или късно. Догодина щях да изкарам същите пари, които съм инвестирал и чакам три години. Взел съм нови дръвчета, утре следобед ще бъдат засети и градината ще бъде готова“, каза той.

Сега, вместо да пресмята печалба от добрата реколта, Сали Реджеб оценява размера на щетите. Разказва, че за последните три години е вложил в градината над 2000 лева.

„Това е престъпление по чл. 216 от НК ал. 1 – предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и след залавянето на извършителя, той ще понесе съответното наказание. Жертвата може да заведе граждански иск за причинените му нематериални и материални щети“, коментира Павлина Алекова от Районната прокуратура в Тутракан.

Случаят със Сали Реджеб не е единичен. Миналата година пострадаха стопани на овощни градини в Тутраканска община. Тази година подобен инцидент е имало и в Дичево.