Външното оценяване след 7-и и 10-и клас – в един ден

0

Изпитите по български език и литература и по математика от Националното външно оценяване след 7-и и след 10-и клас ще са на едни същи дати.

Те ще се проведат на 16 и 18 юни. Двата випуска ще влизат от различни входове, ще има и мерки за безопасност. Около 52 хиляди десетокласници ще се явят на двата задължителни изпита. Този по български език ще продължи 90 минути и включва 23 въпроса – с избираем, с кратък свободен отговор, за редактиране на текст, за формулиране на теза и за създаване на текст. Въпросите от теста ще са върху български автори от Възраждането до периода след Втората световна война.

По математика изпитът също е 90 минути, има 17 задачи с избираем и разширен отговор.

След 10-и клас има и два изпита по желание – по чужд език на 17 юни и по информационни технологии – между 11 и 15 юни. Оценяването е в точки, които се записват в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап, те не влияят върху дипломата за завършено средно образование.

При седмокласниците новости няма. Изпитът по български език включва материала от 5-и, 6-и и 7-и клас, има тест от 25 въпроса и преразказ на неизучавана творба.

За първи път тази година и десетокласниците ще се явят на Национално външно оценяване. Това трябваше да се случи още миналата година, но заради Ковид кризата парламентът отмени изпита.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили