ВС на САЩ отхвърли иск на учен за изобретения, създадени от изкуствен интелект

0

В понеделник Върховният съд на САЩ отказа да разгледа жалбата на компютърния учен Стивън Талер срещу отказа на Службата за патенти и търговски марки на САЩ да издаде патенти за изобретения, създадени от неговата система за изкуствен интелект.

Съдиите отхвърлиха жалбата на Талер срещу решението на по-нисша съдебна инстанция, че патенти могат да се издават само на изобретатели и че неговата система за изкуствен интелект не може да се счита за законен създател на две изобретения, за които той твърди, че са създадени от нея.

Талер е основал Imagination Engines Inc, компания за усъвършенствани технологии за изкуствени невронни мрежи, базирана в Сейнт Чарлз, Мисури. Според Талер неговата система DABUS, съкращение от Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience (Устройство за автономно изграждане на единно съзнание), е създала напълно самостоятелно уникални прототипи на поставка за напитки и аварийна светлинна сигнализация.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ и федерален съдия във Вирджиния отхвърлят заявките му за патент за изобретенията с мотива, че DABUS не е лице. Миналата година Федералният апелативен съд на САЩ, който се занимава с патенти, потвърди тези решения и заяви, че патентното право на САЩ недвусмислено изисква изобретателите да бъдат човешки същества.

Талер заяви пред Върховния съд, че изкуственият интелект се използва за иновации в различни области – от медицината до енергетиката, и че отхвърлянето на патенти, създадени от изкуствен интелект, „ограничава способността на нашата патентна система – и осуетява намерението на Конгреса – да стимулира оптимално иновациите и технологичния прогрес“.

Сред поддръжниците на Талер в делото му във Върховния съд са професорът по право от Харвард Лорънс Лесиг и други учени, които заявиха в кратко изложение, че решението на Федералния съд „застрашава милиарди (долари) в настоящи и бъдещи инвестиции, застрашава конкурентоспособността на САЩ и постига резултат, който е в противоречие с ясния език на Закона за патентите“.

Талер е подал заявки за патенти на DABUS и в други страни, включително Обединеното кралство, Южна Африка, Австралия и Саудитска Арабия, но с ограничен успех. През март Върховният съд на Обединеното кралство разглежда жалбата на Талер срещу загубата му.

Талер също така оспорва решението на Службата за авторско право на САЩ да откаже защита на авторските права за изкуството, създадено от неговия изкуствен интелект.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук