Вариант 13 за матурата по български език и литература

0

В Министерството на образованието и науката тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня.

Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. В Русенско зрелостниците, заявилите явяване на матура са 1297. За провеждането на изпита са ангажирани 364 квестори.

Задължителният държавен зрелостен изпит започва точно в 8,30 ч. Учениците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебна бележка. Разрешено им е да пишат само с черен химикал.

Общият брой на изпитните въпроси и тази година ще бъде 41, като последният е с право на избор – зрелостниците ще имат възможност да избират дали да пишат есе или интерпретативно съчинение. Формулировката за есе  включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения или необвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията за държавния зрелостен изпит са 27, а не 97. Всички те са изучавани. С избираем отговор ще бъдат само 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И тази година максималният брой точки ще е 100. Съчинението или есето ще носят до 30 т., а затворените въпроси – до 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук