Варикоза – симптоми, рискове за здравето и лечение

0

Грешно е да възприемате разширените вени само като козметичен проблем. Специалистите ги определят като аномалии, които са съпроводени не само с образуване на червени ивици по кожата. Често разширените вени се оказват причина за болка, дискомфорт, стягане, образуване на язви и тробми, които затрудняват циркулацията на кръвта. Лечението им е наложително от гледна точка на това да се предотвратят по-сериозни проблеми, които могат да застрашат сериозно вашето здраве. Използването на лекарства за разширени вени е съществено с оглед на това да се намали риска от оперативна намеса за отстраняване на съсирек.

Кои хора са застрашени от появата на разширени вени?

Известни са като варикозни вени или варици. Те представляват изпъкнали кръвоносни съдове, които се намират под повърхността на кожата. Характерни за това състояние са синкав или тъмно лилав цвят, по-видими и усукани вени, наподобяващи паяжина върху кожата.

Наблюденията на специалисти показват, че появата на разширени вени е често срещано явление при хора които:

 • Попадат във възрастова категория над 50 години;
 • Работя дълго време в изправено положение;
 • Високоинтензивни спортове;
 • Трудовия им процес е свързан с часове стоене в една позиция;
 • Генетично са предразположени към появата на заболяването;
 • Страдат от наднормено тегло и други.

Определящо е това, че симптоматиката от чисто естетична може да премине в болезнена и създавания дискомфорт да бъде причина да потърсите лекарска помощ. Използването на лекарства цели да се облекчи състоянието на пациента, а самия вид на лечение е свързано именно с това да се избере подходящото средство, посочват от Fyusoccer

Защо се използват лекарства?

Развитието на разширените съдове намалява способността на циркулиране на кръвта в организма. Невъзможността да се изпомпва ефективно към сърцето води до деформации на капата. От тук повишеното кръвно налягане води до отслабване стените на вените и това води до възникването на варикоза.

Естрогенът е още една причина, който води до образуването на разширени вени при жените, особено в случаи на прием на противозачатъчни както и при бременност. Всичко изложено е показателно за наличие на рискови фактори, които значително въздействат върху образуването на разширени кръвоносни съдове.  Дори да избягвате високите токчета, да се грижите за тялото си и да не се излагане на прекалено високи температури то няма как да предотвратите на 100 % появата на варикоза. Въпросът е в това да се приложат правилните лекарства, които да облекчат значително състоянието ви.

Лечението може да протече по два основни начина. При по-леки състояния се изписват мехлеми и таблетки, които целят укрепване и заздравяване на стените на кръвоносните съдове. Тяхната роля е да подобрят циркулацията на кръвта и да не позволят образуването на тробми. В съвременната медицина се използват и хирургични способи. В зависимост от състоянието на пациента е възможно прилагането на лечение, което дори не изисква болничен престой. При по-сложни терапии обаче може да се наложи пациента да бъде поставен след операция под лекарско наблюдение.

Независимо от това дали ще бъдат използвани лекарства или други интервенции за отстраняван на разширените вени то тяхната основна цел е свързана именно с:

 • Осигуряване на максимален комфорт за пациента;
 • Намаляване на болката;
 • Подобрение от естетична гледна точка;
 • Намаляване на риска от образуване на тробми, които застрашават здравето и живота на пациентите.

Най-популярни лекарства от категорията

Фармацевтичната индустрия разполага с разнообразни продукти от категорията, на които можете да разчитате като ефективно средство за намаляване на тежестта и дискомфорта, който причиняват варици. Едни от най-популярните и доказани лекарства са:

 • Асам крем за крака с див кестен и червени лозови листа;
 • Детралекс;
 • Веносмил;
 • Венолгон;
 • Аксетон;
 • Леотон и други.

Основна съставка в повечето продукти е хепарин, който се прилага при различни съпътстващи заболявания на кръвоносните съдове. При изморени крака, поява на болезнени варици, изпъкнали и релефни, отичащи крайници потърсете лекар, който да предпише адекватно лекарство при състояния на варикоза.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук