Въртим стрелките на часовниците в нощта срещу неделя

0
504
Въртим стрелките на часовниците

Ще ни се наложи да въртим стрелките на часовниците още няколко пъти, включително и в края на тази седмица. Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 година, а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

До 1 април 2020 година страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират – лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.

Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г.:

България още не е решила лятно или зимно часово време да избере. От транспортното министерство, което се занимава с проблема съобщиха, че страната ни ще съобрази изцяло въвеждането на постоянно часово време с избора на съседните държави – членки на Евросъюза.

В България проучването за лятно или зимно часово време показа, че 80% от анкетираните предпочитат да се запази зимното часово време. То обаче се проведе онлайн и не е представително. Това обаче не означава, че Министерския съвет ще реши в полза на лятното време, защото основна тежест ще има общото решение на съюза и съседните държави..

Но докато държавите членки решават кое време ще използват и се синхронизират помежду си, продължаваме да въртим стрелките. Така че не забравяйте тази неделя, 31 март през нощта трябва да преместите часовника с час напред, за да влезем в лятното часово време и да се будим с час по-рано.