Варят Свето миро за осми път в историята на Българската православна църква

0
127
свето миро

С освещаване на вода от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в катедралния храм „Свети Александър Невски“ започна осмото поред в историята на Българската православна църква варене на свето миро.

Варенето ще продължи три дни и три нощи като през това време свещеници ще бъркат съставките непрекъснато и ще четат евангелски текстове.

Светото миро е благовонно масло, което се използва от църквата в светото тайнство Миропомазване за благославяне на новопокръстените. Използва се и при освещаване на храмове и олтари. Мирото има точно определени съставки- зехтин, бяло вино, 30 различни ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение.

Мироваренето е дълъг процес, който продължава три седмици и половина. Започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва с освещаване на мирото на Велики четвъртък. В последния си етап мирото се вари три дни и три нощи при непрекъснато бъркане от свещеници и непрестанно четене на Светото Евангелие.

Свето миро се вари изключително рядко и то само, когато има нужда от него.

След като бъде осветено в четвъртък, мирото ще се съхранява в специални съдове „конкуми“ в специално помещение в Светия Синод. Оттам, под строг контрол ще се раздава на епархиите и храмовете.

Това е осмото варене на миро у нас. В своята най-нова история църквата ни приготвя за първи път свето миро през 1950-та, защото право за това имат само автокефалните църкви. За последен път Българската православна църква вари миро през 2009-та година.