ВАС отстрани единия от „областните“ кметове на БСП

0

Мандатът на кмета на Благоевград Румен Томов, единият от тримата кметове на БСП в областните градове, трябва да бъде прекратен.

Това реши тричленен състав на Върховния административен съд днес по делото, образувано по искане на 63-ма народни представители от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. В него се посочва, че в едномесечен срок новоизбраният кмет е длъжен да прекрати участието си или да бъде освободен от длъжности, които заема във фирми. Румен Томов обаче не е извършил тези действия в законоустановения срок.

Върховният административен съд оставя в сила решението на Административния съд на Благоевград, според което решението за ОИК – Благоевград за отказ за отстраняване от длъжност на кмета се отменя като незаконосъобразно и тя има срок от 14 дни, за да се произнесе отново. Новото решение на ОИК пак ще подлежи на обжалване.

Все още не е ясно кой ще заеме мястото на Румен Томов до избирането на нов кмет, а процедурата по бъдещите избори ще бъде дълга.

Румен Томов се яви на изборите през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП. Той, заедно с Пенчо Милков в Русе и Денчо Бояджиев в Разград бяха единствените кандидати на столетницата, спечелили изборите в областните центрове.

Най-добрата агенция за подбор на персонал