Ватиканският прокурор иска седемгодишна присъда за кардинал

0

Прокурор иска 7 години затвор за кардинал Бечиу в делото за корупция във Ватикана

В сряда прокурорът по делото за корупция във Ватикана, свързано с провалена сделка за недвижими имоти в Лондон, поиска съда да признае за виновен кардинал Анджело Бечиу и да го осъди на седем години и три месеца затвор. Прокурорът Алесандро Диди направи искането след двегодишния съдебен процес, в който Бечиу е един от десетте обвиняеми.

Всички обвиняеми, включително кардинал Бечиу, отричат нарушенията, обвързани с тази сделка. Решението на съда се очаква в края на годината, след лятната ваканция и допълнителни изслушвания с участието на лица, които търсят обезщетение, сред които е и банката на Ватикана.

Основният фокус на процеса е покупката на сграда в Лондон от Държавния секретариат, където кардинал Бечиу беше ръководител. През 2020 година папа Франциск го уволни за предполагаем непотизъм.

В изявление преди обвинението да направи исканията си, кардинал Бечиу заяви, че е „наранен“ от начина, по който е обрисуван в делото. По време на уволнението му, той е лишен и от „правата, свързани с положението на кардинал“, които включват участието в конклав за избор на следващия папа.

Преди уволнението си, кардинал Бечиу беше един от най-влиятелните хора във Ватикана, заемайки важни постове като заместник-държавен секретар и ръководител на отдела, който проучва потенциалните кандидати за светци. В делото са обвинени и други служители на Ватикана и външни посредници, които са обвинени в изнудване.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук