Във Великобритания започна ваксиниране срещу коронавирус

0

Във Великобритания започва масово ваксиниране срещу коронавирус, предавата световните агенции. То ще се извършва в предварително избрани болници с ваксината на Pfizer, за чието съхранение се изискват специални условия от -70 градуса по Целзий. В момента страната разполага с около 800 хил. ваксини, което значи, че ще бъдат имунизирани около 400 хил. души заради изискването за двойна доза. Великобритания е поръчала общо 40 млн. ваксини.

„Това е повратен момент в битката срещу коронавируса“, заяви в навечерието на ваксинацията ръководителят на националното здравеопазване Саймън Стивънс. Според него имунизациите ще продължат поне до следващата пролет, а до тогава всички трябва да са внимателни.

Първата ваксина бе поставена на 90-годишната Маргарет Кийнън. При имунизацията тя заяви, че това бил най-добрият подарък, който можела да си пожелае.

След нея бе ваксиниран 81-годишен мъж. Той се казва Уилям Шекспир.

120 000 дози ваксина вече са в България!

Великобритания е първата страна в ЕС, която разреши спешното прилагане на ваксината на Pfizer. Това се случи дори преди одобрението на Европейската агенция по лекарствата, което се чака в края на годината. Очаква се тогава да започне и по-широка употреба на ваксината. У нас вече бяха доставени 120 хил. дози от нея. Очаква се ваксинирането в България да започне в началото на следващата година.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили